![I žitný chleba se dá upéct v podobě bochníku jen tak na plechu](http://www.kvaskovepeceni.cz/wp-content/uploads/2014/06/IMG_1639-150x150.jpg)
Každý, kdo se pustil do kváskového pečení, dříve či později dojde k tomu, že by chtěl vyzkoušet něco zdravějšího a začne se poohlížet po celozrnných a nebo celožitných chlebech. Dnes se budeme věnovat tomu celožitnému.Pokud nemá být v našem bochníčku ani zrnko pšenice, budeme mu muset dopřát úplně odlišné zacházení při přípravě. Nejprve ale k surovinám. Bochník se nám spíše vydaří, bude-li menší než větší, proto tyto suroviny odpovídají spíše menšímu bochníku. Nachystejte si:
700 g žitého kvásku s hydratací 100 % (tj. rozkvasit lžičku kvásku žitnou moukou a vodou v poměru 1:1)
150 g žitné mouky do těsta
Lžičku Sladěnky, melasy, cukru nebo medu
2 lžičky soli
malinko oleje na potření rukou
Fígl tohoto chleba je v rozkvašení co největší části žitného podílu, a tedy v rozpisu nenajdete žádnou vodu ni jinou tekutinu, protože už tam žádnou přidávat nebudeme.
Postup:
Všechny suroviny dobře smícháme, lze v robotu nebo domácí pekárně, ale POZOR – celožitné těsto nesmíte hníst. Proto hovořím doopravdy jen o smíchání – jakmile vidíte, že se suroviny spojily, hned spotřebič vypněte.
Nyní přijde na řadu první kynutí. Nádobu zakryjeme igelitem a necháme těsto kynout, při běžné pokojové teplotě to bude asi tak 2 hodiny.
Poté těsto vyklopíme na vál. Abychom se vyhnuli dodatečnému přidávání mouky, ruce (a pokud je potřeba, i vál) lehce potřeme olejem.
Těsto nebudeme vůbec překládat, rukama ho jen lehce vytvarujeme do bochníčku, který nakonec stočíme stejně, jako jsme zvyklí u chlebů pšenično-žitných. Necháme ho také úplně stejně kynout v ošatce, lze i v lednici.
No a při pečení budeme postupovat podobně, jen mu raději dáme trochu delší čas a nebudeme ho nakrajovat teplý – necháme ho úplně vychladnout. Chceme se vyhnout mazlavému vnitřku, častému problému celožitných chlebů.
A nakonec jen malou poznámku – pokud si netroufáte hned na bochník, můžete nejdříve recept vyzkoušet na chlebu ve formě – formu vymažete máslem či olejem a vysypete semínky, těsto může ve formě už kynout a následně se v ní i péct, ale doporučuji před koncem pečení z formy vyklopit a dopéct volně na plechu.
DOBROU CHUŤ!
Edit 2020: Tento chleba peče opravdu hodně lidí, kteří si často myslí, že autorkou receptu je Nuselská kuchta, ta však tento recept převzala z mých stránek (a férově o tom ve svém receptu informuje).
Zkušenosti, tipy, rady, fotky sdílíme na Facebooku ve skupině Kváskové pečení: https://www.facebook.com/groups/kvaskovepeceni/